“Οι αγορές προεξοφλούν τις βελτιωμένες προοπτικές της οικονομίας”

Οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιολογούν την θετική αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει όμως να παραβλέπονται οι σημαντικοί κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος από εδώ και πέρα, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές της τράπεζας, η μεσοπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται μετά από μια σειρά εξελίξεων τις τελευταίες εβδομάδες, όπως οι αποφάσεις του Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου 2012, η επιτυχημένη επαναγορά χρέους, η νομοθέτηση και η εφαρμογή μιας σειράς προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η εκταμίευση του πρώτου μέρους (34,3 δισ.) από τα συνολικά 49,1 δισ. ευρώ του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας.

“Η χθεσινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's από την κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) σε Β- με σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει τα παραπάνω αλλά και την δεδηλωμένη πρόθεση των Ευρωπαίων εταίρων για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ”, τονίζεται ακόμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι ξένοι επενδυτες “πιστεύουν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους του τα επόμενα χρόνια και ότι στο μέλλον η τιμή των ελληνικών ομολόγων θα προσεγγίσει καλύτερα επίπεδα από αυτή που εξασφαλίζει το πρόγραμμα επαναγοράς σήμερα”. Εξάλλου, “η πορεία των περιθωρίων επιτοκίων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων καταγράφει ότι οι αγορές προεξοφλούν τις βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το συγκεκριμένο περιθώριο ήταν στις 1140,6 μονάδες βάσης στις 18/12/2012, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον μετά την εφαρμογή του PSI (Μάρτιος 2012)”.

Ωστόσο, στο οικονομικό δελτίο της Eurobank οι αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν είναι όλα ρόδινα για την ελληνική οικονομία, επικαλούμενοι και την έκθεση της Κομισιόν. “Δε θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και τους σοβαρούς κινδύνους εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης. Ήδη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 1η Αναθεώρηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (Δεκέμβριος 2012) ενώ αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος την τελευταία περίοδο επισημαίνει τους σημαντικούς κινδύνους που ενέχουν”, επισημαίνουν.