Κέρδη – μαμούθ 500 εκατ. ευρώ για hedge fund που “ψήφισε” Ελλάδα

Το ποσόν των 500 εκατ. ευρώ κέρδισε γνωστό αμερικανικό hedge fund ποντάροντας στην Ελλάδα και στην παραμονή της στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times συμμετέχοντας στην επαναγορά χρέους ελληνικών ομολόγων το "Third Point" κατάφερε να κερδίσει πολλά χρήματα.

Το Fund αγόρασε ελληνικά ομόλογα 17 σεντς και πούλησε στα 34 σεντς. Μάλιστα το "Third Point" θεωρεί ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ανατιμηθούν στο όχι πολύ μακρινό μέλλον κατά 40%.

Σύμφωνα με τους Financial Times το συγκεκριμένο fund υπό τον 51χρονο Νταν Λόεμπ βρέθηκε να κατέχει περίπου 1 δισ. δολάρια σε ελληνικά ομόλογα και χρησιμοποίησε την πλειοψηφία τους για να συμμετέχει στην επαναγορά.

Η επιλογή του αποδείχτηκε "χρυσή" καθώς φέτος εξασφάλισαν για τους πελάτες τους κέρδος 20% με το μέσο hegde fund να εξασφαλίζει στους δικούς του πελάτες ένα 4,9%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το fund των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διακρατεί ένα τεράστιο κομμάτι των ελληνικών ομολόγων καθώς ο κ. Λόεμπ προεξοφλεί πως οι τιμές τους θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 40% και σχετικά σύντομα.

Η εφημερίδα γράφει ότι τα Fund φαίνεται ότι είναι έτοιμα να βγάλουν υπερκέρδη ποντάροντας στην Ελλάδα, καθώς η αγορά προεξοφλεί ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν ανοδική πορεία πράγμα που σημαίνει ότι και το κόστος δανεισμού θα αποκλιμακωθεί.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι αναλυτές του fund συζητούν με την ελληνική κυβέρνηση.  

Κατά την εφημερίδα μία ισχυρή ένδειξη της αλλαγής κλίματος που επικρατεί αποτελεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard and Poor's.

Στην αιτιολογική του έκθεση ο οίκος κάνει λόγο για την "ισχυρή βούληση" της Ευρωζώνης να κρατήσει την Ελλάδα στους κόλπους της.