Η επιστροφή των καταθέσεων έφερε τη μεγάλη μείωση του ELA

Πάνω από 2 δισ. ευρώ σε καταθέσεις επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες τον τελευταίο μήνα

Στην επιστροφή των καταθέσεων και όχι στην επαναφορά του waiver οφείλεται η νέα μεγάλη μείωση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος για την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 65 δισεκ. ευρώ - από 68 δισ. ευρώ που ήταν - έως και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016.

Η μείωση αυτή του ELA δεν οφείλεται στην επαναφορά του waiver, της κατ΄ εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αφού άλλωστε το νέο ευνοϊκότερο καθεστώς θα ισχύσει από τις 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση αυτή οφείλεται στην επιστροφή καταθέσεων περίπου 2 έως 2,5 δισ. ευρω, από τις αρχές Μαΐου έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί συνολικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα που προσφέρεται μέσω του ευρωσυστήματος (δηλαδή αθροιστικά από την ΕΚΤ και από τον ELA).

Από την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου - οπότε τίθεται σε εφαρμογή το waiver - το ΕLA θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 3,9 δισ. ευρω. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, το ανώτατο όριο του ELA από την ερχόμενη Τετάρτη θα διαμορφωθεί στα 61,1 δισ. ευρώ. Η περαιτέρω αυτή μείωση οφείλεται στο waiver, καθώς το κομμάτι αυτό της ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες θα το "υποκαταστήσουν" με κεφάλαια προερχόμενα απευθείας από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ.