Σταϊκούρας: Ικανοποιητική η εκτέλεση του προϋπολογισμού

"Ικανοποιητική" χαρακτήρισε την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2012, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ελέγχου Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από 6 δισ. ευρώ κατά το περσινό ενδεκάμηνο, σε 1,5 δισ. το φετινό - ενώ το έλλειμμα παρουσιάζεται μειωμένο από 21,5 δισ. κατά την περσινή περίοδο σε 12,9 δισ. φέτος. Η μείωση, όπως υπογράμμισε ο κος Σταϊκούρας, δεν οφείλεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο συνεισφέρει μονάχα κατά 11,4% σε αυτήν.

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος εμφανίστηκε ο κος Σταϊκούρας για τη βελτίωση του κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς ισοζυγίου, για το οποίο οι εκτιμήσεις της ΤτΕ προβλέπουν να διαμορφωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μια βελτίωση 13,2% επί του δυνητικού ΑΕΠ την τελευταία διετία - "κάτι που δεν έχει επιτευχθεί σε καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα". Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, μάλιστα, θέλουν το διαρθρωτικό έλλειμμα μειωμένο κατά 13,9% του ΑΕΠ την τελευταία τριετία - κάτι που υπερβαίνει ακόμα και τον τεθέντα στόχο για μείωση 10% στην πενταετία 2009-2014.

"Σημαντική μείωση" παρουσιάζει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, με το επιτόκιο κατά την πρόσφατη έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου να είναι το πλέον χαμηλό απ' τις αρχές του 2010, όπως επίσης οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων (δείγμα - κατά τον κο Σταϊκούρα - καθησύχασης των επενδυτών μετά τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης). Ο πληθωρισμός, για πρώτη φορά μετά την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, βρίσκεται χαμηλότερα απ' τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (1,2% έναντι 2,4%). Σταδιακή μείωση παρουσιάζουν από τον Ιούνιο και τα spreads (2788 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 1168 τον Δεκέμβριο).

Ο κος Σταϊκούρας σημείωσε επίσης πως το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών έχει βελτιωθεί, ανερχόμενο πλέον στο ¼ του αντίστοιχου περσινού - ενώ τους τελευταίους μήνες ήταν και πλεονασματικό. "Οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν και μέρος αυτών διοχετεύεται για την κάλυψη φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων", σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους:

-Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), από 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (2,9% του ΑΕΠ).

-Το έλλειμμα ανέρχεται στα 12,9 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ), από 21,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (10,3% του ΑΕΠ). Η μεγάλη μείωση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εντοπίζεται κατά 88,6% στον Τακτικό Προϋπολογισμό και κατά 11,4% στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.

-Τα καθαρά έσοδα, αν και ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι κατά 456 εκατ. ευρώ πάνω από τους στόχους.

-Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 9,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 (από μείωση κατά 8,5% το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου) και διαμορφώνονται στα 42 δισ. ευρώ έναντι 46,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

-Το μήνα Νοέμβριο οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 18,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.