Εκταμιεύονται άμεσα 56 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για το προσφυγικό

Την απογοήτευσή του στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ για τις λίγες μετεγκαταστάσεις προσφύγων εξέφρασε ο Δ. Αβραμόπουλος

Άμεση εκταμίευση 56 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου προς την Ελλάδα ως επείγουσα χρηματοδότηση προς τη χώρα για τη βελτίωση των συνθηκών των μεταναστών, την ενίσχυση της δυνατότητα των ελληνικών αρχών να καταχωρίζουν όσους μετανάστες εισέρχονται στη χώρα, καθώς και για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν.

Με την νέα αυτή σημερινή χρηματοδότηση, όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, «η Ελλάδα γίνεται ο μεγαλύτερος δικαιούχος πόρων από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη μετανάστευση και την ασφάλεια».

Ο Έλληνας επίτροπος εξέφρασε εξάλλου την απογοήτευσή του στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ για τις χαμηλές επιδόσεις των κρατών-μελών όσον αφορά το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης.

Όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να μειώνονται, οι επιστροφές στην Τουρκία αυξάνονται, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή έχει λάβει επαρκείς εγγυήσεις από την Τουρκία για την προστασία Σύρων και μη Σύρων πολιτών, και πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλας Ντίκοφ, κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία.

Αναφορικά με την Ιταλία, ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε: «Όπως κάθε άνοιξη, έτσι και φέτος βλέπουμε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Έχουμε λάβει μέτρα, αλλά δεν είναι αρκετά». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα βλέποντας τις ροές μεταναστών να αυξάνονται και στην Ιταλία.