Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας πιέζει για ελάφρυνση χρέους

Κόντρα στη λογική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: "Το Eurogroup πρέπει να σπάσει τον φαύλο κύκλο"

Έκκληση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αρχίσουν άμεσα τις συζητήσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους απευθύνει με δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters ο Γερμανός αντικαγκελάριος (προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας πως δεν έχει νόημα να καταστραφούν οι όποιες πιθανότητες οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα μας με περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

“Η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα πρέπει να βρει έναν τρόπο να σπάσει τον φαύλο κύκλο”, υποστηρίζει ο Γκάμπριελ, που είναι και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας. “Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η ελάφρυνση χρέους πρέπει να έρθει κάποια στιγμή. Δεν έχει νόημα να την αποφεύγουμε κάθε τόσο ξανά”, προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο Γκάμπριελ, “δε βοηθά τους πολίτες και τη χώρα να πρέπει να δίνουν μάχη κάθε 12 μήνες για να λάβουν νέες πιστώσεις για να αποπληρώσουν παλιά δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους”.

Τασσόμενος εναντίον της εφαρμογής περαιτέρω μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, αφού η Αθήνα έχει καταφέρει να πετύχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από αυτήν που αναμενόταν, ο Γκάμπριελ σημειώνει: “Δεν έχει νόημα να καταστρέψουμε αυτά τα τρυφερά βλαστάρια τώρα πάλι με νέα μέτρα λιτότητας”.

Οι απόψεις του Γκάμπριελ φαίνονται να έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη θέση του Βερολίνου, που δεν είναι πρόθυμο να συζητήσει για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ αντίθετα είναι πιο κοντά στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επιμένει για την αναγκαιότητα της άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, απειλώντας μάλιστα να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν ξεκινήσει άμεσα η σχετική συζήτηση.