Εβαλαν… χέρι και στα αποθεματικά της Βουλής

Στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταφέρονται 67 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Ταμείο της Βουλής μένει με 10 εκατ. ευρώ

Κάτι από το... περιπετειώδες καλοκαίρι του 2015 θυμίζει η κίνηση της κυβέρνησης να δεσμεύσει, μετά τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ, και το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών του Ταμείου της Βουλής.

Ειδικότερα, από τα αποθεματικά του εν λόγω ταμείου, 67 εκατ. ευρώ μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στο Ταμείο απομένουν περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Πηγές από το προεδρείο της Βουλής εξηγούν πάντως ότι πρόκειται για “μνημονιακή υποχρέωση”, και όχι για μία “αμυντική” κίνηση εν όψει μίας νέας μακράς διαπραγμάτετυσης με τους δανειστές.

Ήδη πάντως υπάρχουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρης Θεοχάρης να κάνει λόγο για “θεσμική απρέπεια” και να κατηγορεί τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ότι είναι “πολιτικά έκθετος”, αφού κακώς δεν έθεσε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Σε σκληρή ανακοίνωσή της για τις κινήσεις της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για “ριφιφί”, σχολιάζοντας ότι “σπάει τους κουμπαράδες” και ότι “δεν μαθαίνει από τα λάθη της”.

“Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ξεκίνησε τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό. Άδειασε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Πήρε τα διαθέσιμα από τους οργανισμούς του δημοσίου, τους δήμους και τις περιφέρειες”, σημειώνει η ΝΔ.

“Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει νέο ριφιφί. Σπάει τους κουμπαράδες και παίρνει τη λιγοστή ρευστότητα που έχει απομείνει από τα νοσοκομεία, τον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΠΥΥ και τη Βουλή. Η Κυβέρνηση αμετανόητη, αποδεικνύει ότι δεν μαθαίνει από τα λάθη της που ζημίωσαν τους πολίτες και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Η υπηρεσία που μπορεί πλέον να προσφέρει στη χώρα είναι μόνο μία: να φύγει τώρα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τη δέσμευση των αποθεματικών του ταμείου της Βουλής στηλίτευσε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπογραμμίζοντας πως τα χρήματα αυτά προορίζονται για την κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος, και όχι “για τα δόντια” της κυβέρνησης και των δανειστών.