Λαγκάρντ: Έλληνες κάντε μεταρρυθμίσεις, Ευρωπαίοι να είστε λογικοί

Το ασφαλιστικό οδηγείται κατευθείαν σε "τοίχο" έτσι όπως είναι σήμερα, προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ

Την ανάγκη να δείξει η ελληνική κυβέρνηση διάθεση για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να είναι λογικοί οι Ευρωπαίοι όσον αφορά στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο συνέδριο “Women in the World Summit”, που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks και το κατά πόσον η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί λόγω του προσφυγικού, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: “Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή και κανένα σημαντικό νέο σχετικά με αυτό, πάντα, μετά τη συμφωνία του Ιουλίου μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, πάντα λέγαμε δύο πράγματα πολύ απλά: λέγαμε ότι αυτή η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, και ότι το βάρος του χρέους της είναι πολύ βαρύ. Και για να σταθεί στα πόδια της και να είναι απολύτως ανεξάρτητη, αυτά τα δύο θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν”.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ξεκαθάρισε πως αυτό “εξαρτάται από τους ίδιους τους Έλληνες, πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις, πρέπει να δουν το ασφαλιστικό τους που πηγαίνει κατευθείαν σε 'τοίχο' έτσι όπως είναι δομημένο σήμερα, και το ξέρουν”, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά και η φοροδιαφυγή.

Από την άλλη, σημείωσε, “οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί ως προς το πόσο μεγάλο χρέος μπορεί να αντέξει ένα κράτος. Είτε είναι με την επέκταση των ωριμάνσεων ή με τη μείωση των επιτοκίων, το βάρος του χρέους πρέπει να μειωθεί για να συνεχίσει η χώρα. Αυτό λέμε, και δεν έχουμε αλλάξει άποψη επί αυτού του θέματος”.

Όσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε: “Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, έχουμε μία πολύ λογική άποψη του τι μπορεί να επιτευχθεί, τι πρέπει να γίνει, και ελπίζω να μπορέσουμε να έχουμε πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες”.