Μέρκελ: Όσο είστε στην Ευρωζώνη, ξεχάστε το κούρεμα χρέους

Ένα κούρεμα χρέους δεν θα ήταν νόμιμο εντός της ζώνης του ευρώ, εκτιμά η Γερμανίδα καγκελάριος

Ένα κούρεμα χρέους δεν είναι εφικτό για την Ελλάδα, εφόσον παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία επιθυμεί μία γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

“Δεν είναι απαίτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μην υπάρξει κούρεμα χρέους, αλλά κατά τη γνώμη μας αυτό δεν είναι νομικά εφικτό εντός της Ευρωζώνης”, δήλωσε η Μέρκελ, ενώ για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε πως “η γερμανική θέση είναι να λάβει μέρος το ΔΝΤ”.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το ΔΝΤ είναι “αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά” την Ελλάδα. “Εργαζόμαστε μαζί, είχαμε μία πραγματικά καλή συζήτηση νωρίτερα σήμερα με την καγκελάριο, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε”, ανέφερε.

Η Λαγκάρντ εξήγησε πως αυτό που χρειάζεται στην Ελλάδα είναι “μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, και η βιωσιμότητα του χρέους για την Ελλάδα θα έχει σημασία για τους ιδιώτες επενδυτές”.

“Είναι ξεκάθαρο πως δε βρισκόμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε, και ειδικά εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται η Ελλάδα για να είναι σταθερή, για να ευημερεί, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού”, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.