Μίχαλος: “Γονατογράφημα” η ρύθμιση για τα επιμελητήρια

Την έντονη διαφωνία του σχετικά με τη ρύθμιση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία ορίζει τη μη υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια από την 1η Ιανουαρίου του 2015, εξέφρασε με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.

“Δυστυχώς κάποιοι προτρέχουν και ανακοινώνουν αποσπασματικά και απαίδευτα μέτρα που κάνουν άνω κάτω την αγορά χωρίς λόγο και αιτία”, σχολίασε ο κ. Μίχαλος, προσθέτοντας: “Ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, πριν από μερικούς μήνες είχε κάνει λόγο για “γονατογραφήματα”. Κάποιοι από τους υπουργούς της κυβέρνησής του, φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει τις αιτιάσεις αυτές. Και αντί να ασχολούνται με τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την οικονομία και την αγορά, αναλώνονται με τα ήσσονα ή ακόμη χειρότερα με ζητήματα που ενδιαφέρουν ολίγους και ισχυρούς. Με επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθούν να επιδείξουν έργο. Η πραγματικότητα, όμως, δυστυχώς τους διαψεύδει και τους ξεγυμνώνει”.

Κατηγόρησε ακόμα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι τη στιγμή που η αγορά ταλανίζεται από την έλλειψη ρευστότητας, την αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, το παραεμπόριο και τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών, ασχολείται με την υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, σαν να είναι αυτό το μείζον πρόβλημα για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ενώ την επέκρινε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και μελέτη για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων.

“Προφανώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θέλει εσκεμμένα να αγνοεί ότι σήμερα τα Επιμελητήρια προσφέρουν σημαντικές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στις επιχειρήσεις μέλη τους, με μια ετήσια συνδρομή που κυμαίνεται από 50 έως 420 ευρώ για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων”, παρατήρησε ο κ. Μίχαλος, και κλείνοντας έκανε λόγο για ολοκληρωμένη αντιπρόταση που θα κατατεθεί σε απάντηση της ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

“Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, σε καμία περίπτωση δεν αρνείται ότι πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση της λειτουργιάς των Επιμελητήριων, ώστε να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες προς τα μέλη τους υπηρεσίες. Γι αυτό και έχει ξεκινήσει την κατάρτιση ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης πρότασης, σε απάντηση του “γονατογραφήματος” του υπουργείου Ανάπτυξης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.