Στα… χαρακώματα Μαξίμου και ΔΝΤ: “Να κάνει στροφή στο ρεαλισμό”

“Το ΔΝΤ πρέπει να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να συνδράμει στην προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης”, τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος

Τις (επιεικώς) “ψυχρές” σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε με σημερινά της σχόλια κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, την ώρα που η επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Ελλάδα φαίνεται να έχει μπει στον “πάγο”.

Όπως σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, το ΔΝΤ πρέπει να κάνει μια στροφή στο ρεαλισμό προκειμένου να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα. “Το ΔΝΤ πρέπει να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να συνδράμει στην προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης”, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε ότι η κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, επαναλαμβάνει την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος όπως ρητά προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις στο ΔΝΤ ώστε να εξηγήσει το γιατί εμμένει σε διαφορετικές αντιλήψεις που ξεπερνούν τη συμφωνία, και από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών έχει καταστεί σαφές ότι θα κινηθούν στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Πολύ περισσότερο που τα οικονομικά στοιχεία σήμερα είναι πολύ καλύτερα από τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του καλοκαιριού. “Βεβαίως εμείς έχουμε κάνει αρκετές υποχωρήσεις προκειμένου να φτάσουμε στη συζήτηση για το χρέος, ωστόσο έχουμε πει ότι σε αυτές τις δεσμεύσεις μας επιλέγουμε να κινηθούμε με τον λαό όρθιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Ανέφερε στο σημείο αυτό ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν δεχθεί στη δομή της την πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group υπήρξε έντονη κόντρα της Ελλάδας με το ΔΝΤ, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να απευθύνει συνεχώς ερωτήματα προς την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρέμεινε σιωπηλή. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ και από άλλα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά και πάλι η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν απάντησε.

Με τα δεδομένα αυτά, φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο μίας γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος, μία εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία ποντάρει πολλά στη δέσμευση των εταίρων για έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την ανησυχία αυτήν εξέφρασε άλλωστε και σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, που μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM επεσήμανε: “Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραταθεί. Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης. Νομίζω ότι είναι επιδίωξη και της άλλης πλευράς”.

Στο ερώτημα αν συμμερίζεται τη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι αν φτάσουμε Μάιο ή Ιούνιο “καήκαμε”, ο ίδιος απάντησε: “Συμμερίζομαι απολύτως. Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση, είναι απόλυτα επιτακτικό για την οικονομία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κλείσει η αξιολόγηση”.

Ερωτηθείς αν θα μπορέσουν να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ, αρκέστηκε να πει: “Περιμένουμε”.