Εργαζόμενοι: Παρανοϊκή πολιτική στις ΑΠΕ

Να σταματήσει η πολιτική "αποδόμησης" των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ζητούν οι εργαζόμενοι.

"Ο τομέας των ΑΠΕ από ελπιδοφόρο μοχλό ανάπτυξης στα κατά καιρούς πολιτικά ευχολόγια έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες στο χώρο που παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος που θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο «Σταματώντας οριστικά την ανάπτυξη που ποτέ δεν ήρθε»", υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όπως αναφέρουν: "Η πολιτική αποδόμησης των ΑΠΕ για όλες τις τεχνολογίες και κλίμακες υλοποιείται σταδιακά από το καλοκαίρι του 2012. Τον Αύγουστο οι πρώτες ρυθμίσεις ταφόπλακα για φωτοβολταϊκά, το Νοέμβριο η καταστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης με την έκτακτη εισφορά σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ και τώρα το απαράδεκτο υπό διαβούλευση Σ/Ν για τον τομέα ΑΠΕ. Με αυτό το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί σε καιρό χρηματοπιστωτικής ασφυξίας να αντιμετωπίσει αδυναμίες της αγοράς με πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις και ρίσκα για τους επενδυτές.  Ταυτόχρονα αναστέλλει την ανάπτυξη και των μικρών ανεμογεννητριών πριν ακόμα αυτή υπάρξει και καθυστερεί την απόδοση του ανταποδοτικού τέλους, που παρακρατείται από τις ΑΠΕ, στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών. Το επιστέγασμα, που ήδη έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΚΑ, θα είναι η κατάργηση του συστήματος εγγυημένων τιμών (FIT) και η επίσημη μείωση των στόχων ΑΠΕ για το 2020."

Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι: "Το σύνθημα για επιστροφή στο κάρβουνο δόθηκε. Τα πρώτα θύματα αυτής της παρανοϊκής πολιτικής θα είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι στις εταιρείες ΑΠΕ, αλλά δε θα είμαστε παρά οι πρώτες απώλειες, καθώς θα ακολουθήσουν:

- Η εθνική οικονομία και οι επενδύσεις που σύντομα θα αποτελούν μακρινό παρελθόν
- Το κόστος μη επίτευξης των στόχων που θα γεννήσει κι άλλη ύφεση
- Ο πολίτης και το περιβάλλον που θα πληγούν από την αλόγιστη επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα
- Οι εν δυνάμει θέσεις εργασίας σε ένα τομέα που ακρωτηριάστηκε πριν καν αναπτυχθεί

Εναντιωνόμαστε σε αυτή την παράλογη πολιτική και διεκδικούμε:

- Άμεση απόσυρση του Σ/Ν
- Κατάργηση της έκτακτης εισφοράς στα έργα ΑΠΕ
- Διατήρηση και αύξηση των στόχων ΑΠΕ για το 2020
- Ενίσχυση και άρση των στρεβλώσεων του μηχανισμού στήριξης ΑΠΕ. Να σταματήσει η υφαρπαγή των χρημάτων, που πληρώνουμε ως καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλος ΑΠΕ), από τα ορυκτά καύσιμα! Αυτό είναι επαρκές για την καλυφθεί το έλλειμμα του Λογαριασμού ΑΠΕ, ώστε να πάψουν οι καθυστερήσεις πληρωμών που εξοντώνουν τους παραγωγούς ΑΠΕ.
- Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, εξορθολογισμός των διαδικασιών αδειοδότησης.
- Κίνητρα για ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής εξοπλισμού ΑΠΕ και δημιουργία θέσεων εργασίας

Σας καλούμε να αποτρέψουμε όλοι μαζί την μετατροπή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Άστοχες Πολιτικές Επιλογές".