Η Λαγκάρντ συνδέει το ασφαλιστικό με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην περίπτωση που η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν προχωρήσει στο αναγκαίο βάθος, υποστήριξε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε.

“Πρέπει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση”, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι όσο βαθιά απαιτείται, τότε η άλλη πλευρά (δηλαδή η Ευρωζώνη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση κατά πόσο το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτό να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, πιο συγκεκριμένα στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους.

“Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος”, είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%. Συνεπώς, όπως ανέφερε, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

“Θέλω να πω, πραγματικά δεν μου αρέσει όταν μας παρουσιάζουν ως το δρακόντειο, τρομερό ΔΝΤ διότι δεν θέλουμε δρακόντεια οικονομικά μέτρα να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, που έχει υποστεί τόσες θυσίες. Πάντα λέγαμε ότι η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί. Αλλά τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η (φόρο)διαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία”, επεσήμανε η κ. Λαγκάρντ και υπογράμμισε πως “θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, στο γεγονός ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα, και στο γεγονός ότι πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες”.

“Αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδα - θέλουμε αυτή ή χώρα να επιτύχει στο τέλος της ημέρας αλλά πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή, και όχι στα χαρτιά”, τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.