ΔΝΤ για Ασφαλιστικό: Ζητήσαμε αγελάδα και μας φέρατε γάτα!

“Ζητήσαμε αγελάδα και μας φέρατε γάτα”. Με αυτήν τη χαρακτηριστική ατάκα σχολιάστηκε από πηγή των δανειστών η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Βήμα της Κυριακής”.

Η αντίδραση αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς όλα δείχνουν πως μεταξύ των θεσμών επικρατεί η σκληρή γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και κυρίως του Πόουλ Τόμσεν, που κατά τα φαινόμενα είναι εκείνος που κινεί τα νήματα και δίνει οδηγίες στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, πηγές των δανειστών ανέφεραν ότι το σχέδιο που έχει δώσει η κυβέρνηση δεν είναι κοστολογημένο, δεν υπάρχουν σε κανένα σημείο νούμερα και δεν εξηγείται πως θα γίνει η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Οι θεσμοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να δεχθούν αύξηση εργοδοτικών εισφορών έως 1%, και όχι 1,5% που είναι η ελληνική πρόταση, ενώ δεν θεωρούν πως το πρόγραμμα δεν θα βγει χωρίς νέα μείωση συντάξεων.

Μάλιστα, έχουν ήδη διαμηνύσει πως μόνο όταν λάβουν κοστολογημένο σχέδιο θα το επεξεργαστούν και κατόπιν οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα επιστρέψουν στη χώρα μας, κάτι που αναμενόταν να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά πλέον φαίνεται δύσκολο να συμβεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Αγορά”, το ΔΝΤ ζητά όσον αφορά στο Ασφαλιστικό τα εξής:

1. Να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

2. Να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στις επικουρικές συντάξεις

3. Να μειωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

4. Να καταργηθούν πλήρως τα εφάπαξ.

5. Να καταργηθεί, ακόμα και την επομένη της ψήφισης του Ασφαλιστικού, το ΕΚΑΣ.