Παγκόσμια Τράπεζα: Δε δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα

Δεν πρόκειται να προσφέρει χρηματοδότηση στην Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος, Τζιμ Γιονγκ Κιμ από τη Στοκχόλμη.

"Δε δανείζουμε χρήματα, δε δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα" επειδή "για παράδειγμα, δεν είναι μια χώρα που εκπληρώνει τα κριτήρια για ένα δάνειο από την IBRD", ξεκαθάρισε ο Κιμ.

Η IBRD ή Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είναι μια θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας που δανείζει σε κράτη, κυρίως σε αυτά "χωρών μέσου εισοδήματος". Όμως η Ελλάδα έχει ταξινομηθεί από το θεσμό ανάμεσα στις "χώρες με αυξημένο εισόδημα" που πρέπει να την χρηματοδοτούν και όχι να δανείζονται απ' αυτή.

Μοναδική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είχε αποτελέσει το 2008 η Ουγγαρία, που είχε λάβει ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αρωγής συντονισμένου από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε γνωστοποιήσει στις αρχές Νοεμβρίου πως η Ελλάδα ζήτησε την τεχνική βοήθειά της στους τομείς του επιχειρηματικού κλίματος και της ανάκαμψης της ανάπτυξης, όμως φαίνεται πως η παροχή χρηματοδότησης είναι ένα ενδεχόμενο που δε συζητείται.

Ο Κιμ ανέφερε σήμερα έναν άλλο τομέα στον οποίο εκτιμά ότι μπορεί να συμβουλεύει την Αθήνα."Έχουμε πολλή πείρα για να εκτιμήσουμε αν συγκεκριμένες δαπάνες του κοινωνικού τομέα επιτυγχάνουν πράγματι τα επιθυμητά αποτελέσματα", υποστήριξε, παραθέτοντας τα παραδείγματα της δράσης της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κορέα και την Ινδονησία, και πρόσθεσε: "Ελπίζουμε να είμαστε χρήσιμοι κάθε φορά που μπορούμε. Αλλά, για μια ακόμη φορά, είμαστε ένας οργανισμός που εργάζεται κατόπιν αιτήματος. Πρέπει οι άνθρωποι να έρθουν σε μας".