Κανονικά σε δημόσιους διαγωνισμούς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μικρές οφειλές

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μικρές οφειλές στο δημόσιο θα μπορούν να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς προμηθειών. Το ύψος των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα εξειδικευτεί στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας για τις δημόσιες συμβάσεις και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2016.

Αυτό αναφέρθηκε από το γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη σε συνέντευξη Τύπου για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.ΣΗ.ΔΗ.Σ.)

Μέχρι το τέλος του 2017 θα έχει αλλάξει πλήρως το σύστημα κρατικών προμηθειών για τη βελτιστοποίηση του δημοσίου χρήματος, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης και εξήγησε ότι στόχος δεν είναι μόνο οι φθηνότερες προμήθειες αλλά και οι καλύτερες υπηρεσίες και αγαθά στο δημόσιο.

Σημειώνεται ότι με βάση όσα δήλωσε ο κ. Παπαδεράκης ζητήθηκε από το υπουργείο Υποδομών να εξαιρεθεί για να υπάρχει εύλογος χρόνος για την εκπαίδευση των υπαλλήλων γι' αυτό και τα δημόσια έργα θα ενταχθούν στο σύστημα από τον Μάιο του 2017.

"Έχουμε πολύ δουλειά αλλά πιστεύουμε στην εθνική σημασία του εγχειρήματος του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Το έργο είναι στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας αλλά το αντιμετωπίσαμε ως ανάγκη για να αντιμετωπίσει τα νοσηρά σημεία του ισχύοντος συστήματος και προς όφελος της οικονομίας και των παραγωγικών δυνάμεων.

Το δημόσιο συνήθως αγοράζει ακριβά και από λίγους λόγω του πολυδαίδαλου νομοθετικού συστήματος των πολυπληθών προδιαγραφών, των προβληματικών διακηρύξεων ως αποτέλεσμα των σύνθετων προδιαγραφών, με ελλιπή δημοσιότητα

προσκλήσεων και διακηρύξεων, με καθυστερήσεις στην πληρωμή και όλες αυτές οι δυσλειτουργίες - οι σκοτεινές ζώνες - ωφελούν συμφέροντα. Δεν μπορεί όμως να υπάρχουν επιχειρήσεις με μοναδικό πελάτη το κράτος και χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε" ανέφερε ο γενικός γραμματέας σχολιάζοντας την κατάσταση των δημοσίων συμβάσεων και σχολίασε ότι σήμερα ο μέσος χρόνος διαγωνισμού και εκτέλεσης είναι 110 μέρες αν και υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις που διαρκούν διαγωνισμοί δύο και τρία χρόνια.

Το ύψος των δημοσίων συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων έργων, με στοιχεία 2914 εκτιμάται στο ύψος των 18 δις ευρώ.