Guest εμφάνιση Τόμσεν στη συνάντηση Τσακαλώτου και Σόιμπλε

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία διήρκησε περί τα 70 λεπτά, χωρίς να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ κοινή ήταν η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση. 

Προηγουμένως και ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο Οικονομικών έφθασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στην συνάντηση, απάντησε αρνητικά.
 
H εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη δεν συμμετείχε στην συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του. 
Επίσης, η Φον Τισενχάουζεν δεν απάντησε ούτε όταν ερωτήθηκε αν ο κ. Τόμσεν επρόκειτο σήμερα να συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο  επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ως απαραίτητη προϋπόθεση, η εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε: «Στην γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. 'Αλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό». 
 
Πάντως,χθες, λίγη ώρα πριν την συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Άμστερνταμ, ο Ευ. Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου, ο οποίος επεσήμανε στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ τον σημαντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
 
Στη σειρά επαφών που έχει ο Ευ. Τσακαλώτος για να εξασφαλίσει συμμάχους απέναντι στους δανειστές - υπέρ της βιωσιμότητας της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό και της ανάγκης να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το χρέος -θέτει και την επιθυμία της Ελλάδας να απεμπλακεί το ΔΝΤ από το πρόγραμμα.