Στις αγορές για 5,4 δισ. ευρώ το Δημόσιο

Σε έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους έως 5,4 δισ. ευρώ προχωρεί σήμερα το Δημόσιο, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 3,4 δισ. ευρώ που ωριμάζουν στις 14 Δεκεμβρίου.

Η νέα έκδοση εντόκων γραμματίων που θα καλυφθεί κυρίως από τις ελληνικές τράπεζες προγραμματίσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών όταν έγινε αντιληπτό ότι η δόση των 34,4 δισ. ευρώ δεν θα καταβληθεί εγκαίρως.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίστηκε για σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 4 εβδομάδων, ποσού 2,12 δισ. ευρώ λήξης 11 Ιανουαρίου 2013. Με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών το συνολικό ποσό θα φτάσει σε 3,4 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς είναι οι λήξεις των εντόκων που λήγουν.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους( ΟΔΔΗΧ) θα πραγματοποιήσει σήμερα και δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, λήξεως 14 Ιουνίου 2013, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων εκδόσεων.

Το ύψος της δημοπρασίας προσδιορίστηκε σε 1,250 δισ. ευρώ και με την αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών, ύψους 750 εκατ. ευρώ, το συνολικό ποσό θα φτάσει σε 2 δισ. ευρώ. Με το ποσό που θα αντληθεί, θα ανανεωθεί η έκδοση του περασμένου Ιουνίου, το ύψος της οποίας είναι επίσης 2 δισ. ευρώ, και λήγει στις 14 Δεκεμβρίου.