Δασκαλόπουλος: Επικίνδυνες οι μονοσήμαντες πολιτικές λιτότητας

Τους πολιτικούς και κοινωνικούς κινδύνους που κρύβουν οι πολιτικές λιτότητας υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους από χώρες της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του συλλόγου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

“Οι μονοσήμαντες πολιτικές λιτότητας, όταν δεν συνοδεύονται από διαρθρωτικά και αναπτυξιακά αντίδοτα, είναι πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνες. Παγιδεύουν τις χώρες που τις υφίστανται σ' έναν φαύλο κύκλο περικοπών και ύφεσης, διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή και απαξιώνουν τον πολιτικό κόσμο”, τόνισε, και σχολίασε: “Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα στα τρία χρόνια της κρίσης”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα στη σημασία της ευρωπαϊκής συνοχής, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ. “Το ευρώ δεν αποτελεί πλέον ουσιαστικά ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά ένα κατακερματισμένο νόμισμα. Μόνο παν-ευρωπαϊκές λύσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την παν-ευρωπαϊκή κρίση, με στόχο τη δραστική ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής”, εξήγησε.

Εξάλλου, προειδοποίησε ότι το μέλλον ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο αν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δε δείξουν ένα υπεύθυνο πρόσωπο απέναντι στην κρίση. “Αν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι τα αίτια της κρίσης, αν επιμένουν σε βραχυχρόνιες λύσεις για να αντιμετωπίσουν μακρόχρονα προβλήματα, αν συνεχίσουν να ολιγωρούν σε σχέση με την υλοποίηση κρίσιμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων, αν αρνούνται να υποτάξουν τις εθνικές πολιτικές και κομματικές αναστολές στην ευρωπαϊκή υπόθεση, αν οι ευρωπαϊκές έριδες εξακολουθήσουν να υποκαθιστούν το ευρωπαϊκό όραμα, όχι μόνο το πείραμα του ευρώ αλλά το ίδιο το μέλλον της ΕΕ κινδυνεύει”.