Καταργούν εν ριπή οφθαλμού τη συλλογή αποδείξεων που… θα επανέφεραν!

Απίστευτο αλαλούμ επικρατεί τις τελευταίες ώρες με το θέμα του αφορολόγητου που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015, και ειδικότερα με το αν το ύψος του θα εξαρτάται από τη συλλογή αποδείξεων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο θα περιλαμβάνει διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική και για το 2015 τη συγκέντρωση και προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Εξάλλου, μιλώντας το μεσημέρι στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε πως το αφορολόγητο θα "χτίζεται" πλέον με αποδείξεις, με χρήση πλαστικού χρήματος και τραπεζικών συναλλαγών, διευκρινίζοντας πως "θα εξαιρέσουμε άτομα από μια ηλικία και πάνω και αυτούς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά. Για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, θα πάμε σ' αυτά τα πράγματα".

Η αποκάλυψη ότι το ΥΠΟΙΚ επεξεργαζόταν επαναφορά του μέτρου της συλλογής αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2015, και μάλιστα μερικές μόνο μέρες πριν το τέλος του έτους, προκάλεσε κατακραυγή, καθώς ουσιαστικά πολλοί φορολογούμενοι θα καλούνταν να μαζέψουν μέσα σε είκοσι μέρες αποδείξεις ύψους εκατοντάδων ευρώ, αλλιώς θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί τσουχτερό “φοροπρόστιμο”.

Όμως η ανατροπή ήρθε το βράδυ, όταν αποφασίστηκε ότι η επίμαχη διάταξη... αποσύρεται, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, και επομένως δεν θα συνδέονται οι αποδείξεις με το αφορολόγητο.

Σημειώνεται ότι στη βάση της νομοθεσίας η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με την υποχρεωτική συλλογή και προσκόμιση αποδείξεων από το φορολογούμενο αφορά μέχρι και τα εισοδήματα του 2014. Για το 2015 υπήρχε νομοθετική εκκρεμότητα.