Ένας στους 2 δημόσιους υπαλλήλους θα πάρει αύξηση

Αύξηση θα πάρει σχεδόν 1 στους 2 δημοσίους υπαλλήλους (ποσοστό 55%) με το νέο μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Σύμφωνα με τις προαναγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 15 έως και 60 ευρώ. Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε πως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι δεν θα δουν μειώσεις στις αποδοχές τους ενώ το νέο έτος θα ξεπαγώσει το βαθμολόγιο και θα επανακαταταχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στους νέους βαθμούς που είναι στάσιμοι από το 2010.

Για το νέο σύστημα αξιολόγησης, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, ότι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά έως το τέλος του 2016 και δεν θα έχει σχέση με καμία τιμωρία, απόλυση, διαθεσιμότητα "αλλά είναι μία διαδικασία που κάνει το Δημόσιο, άρα και τον υπάλληλο καλύτερο".

Για την επιλογή προϊσταμένων, είπε ότι θα είναι αξιοκρατική βάσει τεσσάρων κριτηρίων: τυπικά προσόντα, προϋπηρεσία, αξιολόγηση και συνέντευξη.

Η συνέντευξη, προσέθεσε, θα γίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή η οποία συγκροτείται γι’ αυτό το λόγο, υπό το ΑΣΕΠ και με τη συμμετοχή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και με ένα γενικό διευθυντή του υπουργείου. "Θα είναι διαφανής, αντικειμενική, δημόσια και δεν θα είναι συνέντευξη επί γενικών θεμάτων, θα είναι συνέντευξη η οποία θα θίγει ζητήματα συγκρότησης και ανάπτυξης της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ακολουθεί δηλαδή τα πρότυπα που υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση", συμπλήρωσε.