Ντάισελμπλουμ: Έτοιμοι να αποδεσμεύσουμε 12 δισεκ. ευρώ, αρκεί να…

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μια σειρά μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα περίπου 10 δισεκ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, "με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα" στα οποία συμφώνησε με τους πιστωτές της. 

Από την πλευρά του, ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι -μετά από μέρες και νυχτες διαπραγματεύσεων - επιτεύχθηκε συμφωνία σε πολλά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για να ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων. "Σήμερα είναι μια καλή ημέρα", δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Όπως εξήγησε, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup αποτίμησε την πρόοδο που επετεύχθη και πως αναμένεται η νομοθέτηση των μέτρων από την Ελληνική Βουλή την Πέμπτη. Αμέσως μετά, συνέχισε, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων από τα κράτη μέλη, σχετικά με τις εκταμιεύσεις της δόσης των 2 δις. και των 10 δις. για τις τράπεζες.

Ο Γάλλος επίτροπος έκανε αναφορά στη συμφωνία σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων, το νόμο για τη δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος, όπως είπε, θα συμβάλει στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα ανοίξει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Σε ο,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι ήταν το πιο κρίσιμο κομμάτι των διαβουλεύσεων και πρόσθεσε πως είναι πολυ σημαντικο να δημιουργηθεί ένα «φερεγγυο πλαίσιο», έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες πολίτες, επαναλαμβάνοντας πως στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες αλλά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «στρατηγικών κακοπληρωτών».