ΙΟΒΕ: Στο 30% η αδήλωτη εργασία το 2011

Τρεις στους δέκα εργαζομένους το 2011 ήταν αδήλωτοι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, η αδήλωτη εργασία για το 2011 υπολογίζεται από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στο 31%, ποσοστό διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, με το 59% των ανασφάλιστων εργαζομένων να είναι ημεδαποί και το υπόλοιπο 41% αλλοδαποί. Τονίζεται πάντως ότι η εμπειρική ανάλυση του φαινομένου είναι πολύ δύσκολη, αφού δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί ο αριθμός των ωρών που εργάζεται ανεπίσημα ένας απασχολούμενος.

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ σημειώνεται ότι το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας συνδέεται με την ανάπτυξη της παραοικονομίας, η οποία εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, προκαλεί απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της εισφοροδιαφυγής, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ αποτελεί και μία μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού στην επιχειρηματικότητα.

Επισημαίνεται ακόμα η ανάπτυξη μίας δευτερεύουσας αγοράς εργασίας με χαρακτηριστικά αντίστοιχα της επίσημης αγοράς, στην οποία το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.