Τσακαλώτος: Το μεγάλο αγκάθι με τους δανειστές είναι ο νόμος Κατσέλη

Για “μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα” έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Ερωτηθείς για το ποια είναι αυτά τα ζητήματα, διευκρίνισε: “Λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα που είναι πιο “μεγάλο αγκάθι”. Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα-δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές”.

Εξηγώντας το πρόβλημα που υπάρχει με τον νόμο Κατσέλη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δέχεται να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στον νόμο Κατσέλη, ενώ εκκρεμεί το για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο, κάτι για το οποίο, όπως είπε, “μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι”. Ωστόσο, όπως σημείωσε, στα κριτήρια υπάρχει μεγάλη διαφορά. “Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά”, παραδέχθηκε.

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πάντως πως δεν ισχύει ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση με τους Θεσμούς, ενώ ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα, απάντησε: “Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει”.

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στο αν είναι πιθανή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. για την επόμενη εβδομάδα ή όχι, ενώ για τον ΦΠΑ δήλωσε: “Είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον”.