Κατσέλη για κόκκινα δάνεια: Ο νόμος καταφύγιο για χιλιάδες νοικοκυριά

Για το νόμο για τα κόκκινα δάνεια, που φέρει το όνομα της, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, λέγοντας πως ο νόμος αυτός, ακόμη και μετά τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια παραμένει καταφύγιο για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά που μπορούν να προσαρμόσουν τα χρέη τους στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.

Η κ. Κατσέλη μιλώντας για το νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί ο διάλογος και η συνεργασία γύρω από όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις τραπεζών-καταναλωτή, ώστε να σφυρηλατηθούν νέες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες.

Η κ. Κατσέλη είχε εισηγηθεί το νόμο πριν από 5 χρόνια όταν βρισκόταν στη θέση του υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Μιλώντας σε επιστημονική εκδήλωση νωρίτερα σήμερα σημείωσε ότι ο νόμος αυτός δεν σχεδιάσθηκε αποκλειστικά για την περίοδο κατά την οποία η χώρα μας θα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, καθώς σχεδόν κάθε ευνομούμενη χώρα, στην οποία έχει απελευθερωθεί η τραπεζική πίστη, διαθέτει νομοθεσία ρύθμισης των χρεών προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι δυσμενείς καταστάσεις στις οποίες περιέρχονται οφειλέτες που για διάφορους λόγους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν.