Τσακαλώτος: Δε μας ζητάνε νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόσουμε τα υπάρχοντα

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα “κόκκινα” δάνεια, ο νόμος Κατσέλη και πιθανόν το νέο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα συζητηθούν στις συναντήσεις των εκπροσώπων των Θεσμών με υπουργούς της κυβέρνησης την Πέμπτη, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως εξήγησε, οι σημερινές συζητήσεις ήταν δημοσιονομικής φύσεως, ενώ λόγω κοινοβουλευτικού έργου δεν κατέστη εφικτό να συναντηθούν με τους Θεσμούς και οι τρεις υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών μαζί, όπως ήταν ο βασικός στόχος, αλλά οι εκπρόσωποι των Θεσμών είδαν ξεχωριστά τον κ. Αλεξιάδη, με τον οποίο συζήτησαν και τα φορολογικά.

“Υπάρχει γενική συμφωνία για τους στόχους, για το πού πάει η οικονομία. Συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%. Όπως καταλαβαίνετε μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση”, υποστήριξε.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου. “Αν, δηλαδή, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Θέλουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αν, όντως, τα μέτρα οδηγούν στο -0,25% και στο +0,5%”, εξήγησε.

“Τους εξηγήσαμε τι υπήρχε και τι δεν υπήρχε στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Ορισμένα θέματα είναι γραμμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί γιατί δεν είχαμε, τότε, τα στοιχεία. Τους τα εξηγήσαμε όλα αυτά. Για παράδειγμα, φορολογία των αγροτών θα υπάρξει, αλλά το πόσα έσοδα θα φέρει δεν ήταν εύκολο να το καθορίζαμε όταν έγινε το προσχέδιο - αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν, ωστόσο, και θέματα που χρειάζονται και τεχνικές μελέτες για το πόσα έσοδα θα υπάρξουν από την εφαρμογή του κάθε μέτρου”, ανέφερε ακόμα.

Συνοψίζοντας, τόνισε πως “είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία. Υπάρχουν, βέβαια, πράγματα που χρειάζεται ακόμη να συζητηθούν”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση των 2 δισ. ευρώ, απάντησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα και “αυτό θα γίνει πιστεύω μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα, επεσήμανε: “Όχι, συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο”.