Μέλος της “Επιτροπής Σοφών” διαφοροποιείται από το επίμαχο πόρισμα

"Αν δεν υπάρξει σημαντικός περιορισμός της ανεργίας και ανάπτυξη της οικονομίας το ασφαλιστικό θα έχει προβλήματα", προειδοποιεί ο Δημήτριος Μπούρλος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από την πρόταση που τελικά υποβλήθηκε στη Βουλή.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μπούρλος αναλύει τα επιχειρηματά του και κυρίως προασπίζεται την ακεραιότητα των συντάξεων που έχουν ήδη προχωρήσει.

Ερωτηθείς σε τι διαφωνεί με το πόρισμα της “Επιτροπής Σοφών”, εξηγεί: “Στην πλειονότητα των θεμάτων που εξέτασε η Επιτροπή, πρώτο και βασικό είναι ότι εγώ είμαι αντίθετος στην αλλαγή του συστήματος. Ενός συστήματος που μοιάζει, ας το πούμε έτσι σχηματικά, με το σκανδιναβικό σύστημα. Η δική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο βασικός νόμος ο 3863 του 2010 που προβλέπει το σχήμα με βασική και αναλογική σύνταξη. Όμως ο νόμος θα πρέπει να βελτιωθεί, δεδομένου ότι από το 2010 μέχρι σήμερα η οικονομική κατάσταση αλλά και η κατάσταση των ταμείων, έχει διαφοροποιηθεί με αποτέλεσμα να απαιτούνται κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Ένα δεύτερο θέμα είναι το ζήτημα της ενοποίησης των ταμείων”.

Ο κ. Μπούρλος εκφράζει την αντίθεσή του και στην πρόταση για σχηματισμό ενός ενιαίου ταμείου για όλους τους ασφαλισμένους, σημειώνοντας: “Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνουν τρία ταμεία, ένα μισθωτών, ένα αυταπασχολουμένων και ο ΟΓΑ για τους αγρότες ένα τρίτο ταμείο ξεχωριστό, γιατί έχει ιδιαιτερότητες ο ΟΓΑ. Από εκεί και πέρα οι ενιαίοι κανόνες στα Ταμεία αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν με τέτοιο τρόπο που να τηρείται η αρχή της αναλογικότητος και της ισότητος. Να μην καταλήγουμε δηλαδή σε αδικίες”.

Ένα τρίτο θέμα, κατά τον ίδιο, είναι το ζήτημα της επικουρικής σύνταξης. “Η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής προκρίνει τη λύση της ενοποίησης της κύριας και επικουρικής σύνταξης καταρχήν, της διοικητικής ενοποίησης σε έναν φορέα δηλαδή. Η δική μου η άποψη είναι ότι η επικουρική σύνταξη θα πρέπει να παραμείνει ξεχωριστή τα ασφαλιστικά ταμεία που χορηγούν επικουρικές συντάξεις. Θα πρέπει να είναι ίδιο ταμείο, ας το πούμε έτσι, ξεχωριστό ταμείο. Επίσης, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα πρέπει να αντικατασταθεί με ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος που θα δημιουργήσει μία καλύτερη ισορροπία στην χορήγηση των επικουρικών συντάξεων”, υποστηρίζει.

“Και ένα τελευταίο θέμα είναι το ζήτημα του ανακαθορισμού των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων που η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής προκρίνει ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν και να επαναϋπολογιστούν οι συντάξεις τηρώντας έναν ίδιο τρόπο υπολογισμού και για τους συνταξιούχους που πρόκειται να βγουν σήμερα και για αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί, στα πλαίσια της αρχής της ισότητος. Η δική μου η άποψη είναι ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε συνταξιοδοτήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να πούμε σε κάποιον που είναι συνταξιούχος 15 χρόνια ότι δεν ήταν σωστός ο τρόπος που υπολογίστηκε η σύνταξή του και θα πρέπει να υπολογιστεί με κάποιο καινούργιο τρόπο”, προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ξεκαθαρίζει πως για να έχουμε ορθότερο ασφαλιστικό το θέμα δεν είναι μόνο να οργανώσουμε σωστά τη σύνταξη. “Πρέπει να οργανωθεί σωστά και το σύστημα ασφάλισης και το σύστημα ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και να υπάρξει σημαντικός περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και βεβαίως να περιοριστεί η μαύρη, παράνομη, εργασία. Όμως σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, ό,τι μέθοδο και ό,τι τρόπο αν βρούμε, είτε να υπολογίζουμε τις εισπράξεις, είτε να εισπράττουμε τις εισφορές, αν δεν υπάρξει σημαντικός περιορισμός της ανεργίας και ανάπτυξη της οικονομίας το ασφαλιστικό θα έχει προβλήματα. Δηλαδή δεν μπορεί το ασφαλιστικό από μόνο του να δώσει λύσεις χωρίς η πολιτεία να βοηθήσει σε αυτό”, υπογραμμίζει.