Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Αυτό είναι το τελικό σχέδιο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Με το νέο μισθολόγιο θα αποσυνδεθεί ο μισθός από το βαθμολόγιο επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Οκτωβρίου. Αφού κατατεθεί προς ψήφιση, η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2016.

Σημειώνεται ότι έχουν ενσωματωθεί όλες οι αλλαγές που απαιτούνται ώστε να είναι σύμφωνο με τις προσταγές του νέου μνημονίου.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Έθνος της Κυριακής, το τελικό σχέδιο του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

Αποσύνδεση των αυξήσεων από το βαθμολόγιο. Οι αυξήσεις θα αποδίδονται ανάλογα με τα χρόνια και όχι το βαθμό που παίρνει ο υπάλληλος.

Αλλαγή κλιμακίων ανά διετία και τριετία. Για υπαλλήλους ΥΕ και ΔΕ προβλέπονται 13 μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία. Αντίστοιχα για τους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ προβλέπονται 19 κλιμάκια με ωριμάνσεις ανά διετία.

Αύξηση 50 έως 150 ευρώ στο επίδομα θέσης. Αύξηση στο επίδομα όσων αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης έως και 150 ευρώ στη λογική του «ανοίγματος» της ψαλίδας μεταξύ προσοντούχων και μη δημοσίων υπαλλήλων.

Διατηρούνται τα τέσσερα βασικά επιδόματα. Δηλαδή η οικογενειακή παροχή, το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Επιπλέον στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι εισαγωγικοί μισθοί στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα και πάνω σε αυτούς να χτιστεί το νέο μισθολόγιο. 

Κερδισμένοι του νέου μισθολογίου θεωρούνται όσοι τα τελευταία χρόνια είδαν τις αποδοχές τους να «κολλάνε» και να μειώνονται αφού θα τους αποδοθούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις. Χαμένοι θα είναι οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας που θα δουν τις αποδοχές τους να παγώνουν λόγω της διατήρησης της προσωπικής διαφοράς.