Τσακαλώτος: Το πολυνομοσχέδιο περιέχει 15 από τα 45 προαπαιτούμενα

Τα 12-15 από τα συνολικά 48 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο, ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας πως η ψήφισή τους είναι αναγκαία προκειμένου να απελευθερωθούν τα 2 δισ. της δόσης για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων.

Αναφερόμενος στη δημιουργία ενός ενιαίου λογαριασμού για τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η καλύτερη διαχείριση, όπως να επιτύχει υψηλότερα επιτόκια και καλύτερες οικονομίες κλίμακος, και όχι να εμποδιστούν οι Δήμοι ή άλλοι οργανισμοί να εκταμιεύσουν χρήματα τα οποία έχουν ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο στάδιο της πληρωμής, υποστήριξε ότι στόχος είναι να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και να αποκτήσουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα οι οικονομικές υπηρεσίες, και σημείωσε ότι παραμένουν όλοι οι προληπτικού έλεγχοι. “Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους δημοσίους υπαλλήλους, διότι διαφορετικά θα έχουμε περισσότερους νόμους. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό ανάμεσα στους κανόνες και τον έλεγχο από τη μια και τον επαγγελματισμό των υπαλλήλων της Διοίκησης, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώνουν κρίση και να λαμβάνουν αποφάσεις”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πως οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους η ύφεση θα είναι μικρότερη από εκείνη που υπολογίστηκε κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού, και απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το πρόγραμμα είναι υφεσιακό, λέγοντας ότι δε μπορεί να κριθεί παρά μόνο στο σύνολό του και αυτό θα φανεί με την ολοκλήρωσή του.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, είπε ότι αφορούν θέματα εφαρμογής των νόμων του 2010 και του 2012, τους οποίους δεν εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να “δείξουν ταπεινότητα και να είναι φειδωλοί στην κριτική τους απέναντι στην κυβέρνηση”.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι σημερινοί θεσμοί δεν ανταποκρίνονται στην ουσία των προβλημάτων. “Η σωστή απάντηση στα προβλήματα της φαρμακοβιομηχανίας δεν μπορεί να είναι μια πολιτική των τιμών, αλλά μια νέα βιομηχανική πολιτική που πρέπει να συζητήσει σοβαρά η Βουλή”, είπε.

“Δεν βοηθάει τον φτωχό που μένει άνεργος στα 57 ή στα 58 χρόνια το ότι κόβουμε τις πρόωρες συντάξεις. Αλλά αυτό είναι θέμα μιας πολιτικής για την ανεργία, να ξέρουμε ποιο μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε με ποια εργαλεία θα το υπηρετήσουμε”, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και της διαπραγμάτευσης για το θέμα του χρέους όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν και να συζητηθούν.