Υπ. Εργασίας: Καμία περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Κατηγορηματικά απορρίπτει τα σενάρια περί περαιτέρω αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμα και μετά το 67ο έτος ηλικίας το υπουργείο Εργασίας, κάνοντας λόγοι για ψευδείς ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας και για υποκρισία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, “η πρόβλεψη του Ν.3863/2010 (“νόμος Λοβέρδου”) για ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας εκπληρώθηκε με το Ν. 4093/2012 (“Μεσοπρόθεσμο” κυβέρνησης Σαμαρά) που αύξησε τα όρια από το 60Ο στο 62Ο και από το 65Ο στο 67Ο έτος ηλικίας. Η αναφορά στο προσδόκιμο όριο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό έχει προσδιοριστεί από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat, με αυστηρά επιστημονικά μετρήσιμα δεδομένα και έχει ενσωματωθεί στους προαναφερθέντες νόμους. Συνεπώς, δεν προκύπτει νέα αύξηση αυτών των ορίων ηλικίας ούτε από το νόμο, ούτε από την εγκύκλιο”.

Επιπλέον, αναφορικά με την επίμαχη εγκύκλιο που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, διευκρινίζεται ότι αυτή αφορά μόνο στα ποσά των κατώτατων ορίων συντάξεων γήρατος (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις) και όχι σε συντάξεις άλλων κατηγοριών (αναπηρίας, παραπληγικών, βαρέων κλπ).

“Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εργάζεται στην κατεύθυνση της συνολικής μεταρρύθμισης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης με σκοπό τη βιωσιμότητα και την ενίσχυσή του, έτσι ώστε να διαφυλαχθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και να τεθούν οι βάσεις για ένα δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα. Επιτέλους, και η υποκρισία έχει τα όριά της!”, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.