ΣΕΒ: Παράδειγμα προς αποφυγή το προσχέδιο του φορολογικού

Την ανάγκη για μία πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), παρουσιάζοντας τα στοιχεία που κατά την κρίση του θα έπρεπε να έχει ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου που αποσύρθηκε “παράδειγμα προς αποφυγήν, τόσο ως προς τη λογική του όσο και ως προς τη διαδικασία του” και τονίζει ότι μία πραγματική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει “χωρίς τη συμμετοχή εκείνων που γνωρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα της αγοράς και της οικονομίας”.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ το φορολογικό σύστημα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

-Να είναι σταθερό και απλό, προκειμένου να εμπεδώνει αίσθημα ασφάλειας και προοπτικής στις παραγωγικές δυνάμεις και σε όλους τους φορολογούμενους.

-Να είναι διάφανο και δίκαιο, ώστε να μην υποθάλπει τη φοροδιαφυγή.

-Να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, καταργώντας τα αντικίνητρα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την εξωστρέφεια της επιχειρηματικής δράσης και την καινοτομία.

-Να έχει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά αλλά ταυτόχρονα να στηρίζει την επένδυση και την αποταμίευση- που είναι η βάση της ελπίδας μας για ανάκαμψη.

-Να πάψει να έχει το χαρακτήρα φοροεπιδρομής σε βάρος όσων είναι συνεπείς και στέκονται ακόμη στα πόδια τους.