Επί τάπητος η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

Η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα βρεθεί σε λίγη ώρα στο επίκεντρο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Οι κ.κ. Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης θα εξετάσουν ζητήματα σχετικά με την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και την επίλυση θεσμικών ζητημάτων που σχετίζονται με συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις και έχουν επισημανθεί από τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση έναντι της τρόικα αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2013 θα επιβληθούν νέα μέτρα ως 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξάνεται αυτόματα αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Για την αναπλήρωση της απώλειας εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση θα προχωρεί σε περικοπές δαπανών στη γενική κυβέρνηση σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε.

Αν για παράδειγμα το 2013 αντί για 2,6 δισ. ευρώ εισπραχθούν 1,6 δισ. ευρώ, θα απαιτηθούν περικοπές για το 50% του 1 δισ. ευρώ που δεν εισπράχθηκε εγκαίρως, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ.

Τα νέα μέτρα θα αποφασίζονται κάθε φορά σε διαβούλευση με την τρόικα και δεν θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.