Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ μελετούν το κείμενο της συμφωνίας

Τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών παραδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης, και στην παρούσα φάση αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους προέδρους των δυο οργάνων Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας πως εφεξής, το τι μέλλει γενέσθαι εναπόκειται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Η εκπρόσωπος σημείωσε πως αναφορικά με την επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενόψει της εξόφλησης -στις 20 Αυγούστου- δανείων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραμένει πιθανό τόσο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ESM με μακροπρόθεσμο ορίζοντα απόσβεσης και επί τη βάσει της νέας συμφωνίας, όσο και από τον μηχανισμό EFSM, με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η εκπρόσωπος ανέφερε πως εναπόκειται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι όπως έχει δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτιμότερη είναι η πρώτη διαδικασία, δηλαδή από τον ESM επί τη βάσει του νέου προγράμματος.

Τέλος, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στο αυριανό Eurogroup από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις.