Κ. Μίχαλος: Αντικίνητρο για την ανάπτυξη το “χαράτσι” στις επιχειρήσεις

Την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη επιβολή υψηλού συντελεστή φορολόγησης 20% στη μεταβίβαση μετοχών ανωνύμων, μη εισηγμένων εταιρειών που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, που κατά την εκτίμησή του θα έθετε μεγάλα εμπόδια στην είσοδο νέων επιχειρηματιών στην αγορά.

Πρόκειται για ένα θέμα που πρώτο ανέδειξε το news.gr την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μίχαλος επισημαίνει ακόμα ότι αν ο συντελεστής φορολόγησης της πώλησης των μετοχών των ανώνυμων εταιρειών παραμείνει χαμηλός, τα οφέλη που θα αποσπάσει η ελληνική οικονομία θα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά που θα αποκόμιζε από μία υψηλή φορολόγηση, καθώς θεωρεί ότι θα κατορθώσει να προσελκύσει κεφάλαια και να δημιουργήσει πολλαπλάσια έσοδα από νέες πηγές επενδύσεων, ενώ θα ενθαρρύνει τις μεταβιβάσεις των μετοχών των ελληνικών εταιρειών και έτσι θα αυξήσει τα έσοδά της τόσο από τη φορολογία της ίδιας της μεταβίβασης, όσο και από την κίνηση των κεφαλαίων που θα προκύπτουν από την πώληση των μετοχών, τα οποία θα επανατοποθετούνται στην ελληνική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο κ. Μίχαλος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, η δυνατότητα πώλησης των μετοχών τους από τους επιχειρηματίες αποτελεί μία λύση εξεύρεσης νέων πόρων και επιβίωσης της εταιρείας τους. Όπως παρατηρεί, η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση της μεταβίβασης μετοχών αφαιρεί από τον Έλληνα επιχειρηματία την τελευταία λύση που του έχει απομείνει για τη χρηματοδότηση της επιχείρησής του, γεγονός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.