Τσακαλώτος: Υπάρχουν αποκλίσεις με τους θεσμούς, αλλά θα τα βρούμε

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ενότητα των διαπραγματεύσεων των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία αφορούσε στη δημιουργία του νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στις έως τώρα συζητήσεις δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έως τις 20 Αυγούστου. Ως εκ τούτου, προσέθεσε, δεν έχει μπει στο τραπέζι ενδεχόμενο για νέο “δάνειο-γέφυρα”.

Σχετικά με το νέο Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι “υπήρξε κάποια απόκλιση απόψεων, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τις οποίες θα εξετάσουν και θα επανέλθουν, αλλά δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω να υπάρχει τελικά κόλλημα”.

Οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν στη νομική υπόσταση του Ταμείου και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση σε αυτό από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, στις οποίες συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, συνεχίστηκαν το απόγευμα, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, χωρίς ωστόσο να συζητηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται. Πρόσθεσε δε, ότι η παρούσα πρόταση είναι στο πνεύμα των αρχικών προτάσεων, "αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων".

Στις 11.30 το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Οικονομίας με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να υπάρξει και σύνοψη του α΄ κύκλου των συζητήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρέπει να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα.

Με βάση επίσης τον αυριανό προγραμματισμό, στις 15.30 θα υπάρξουν επαφές για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ στις 17:30 θα συζητηθούν θέματα Δικαιοσύνης. Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο διαμονής των θεσμών.