ΔΝΤ: Λάβαμε το αίτημα σας… θα σας ενημερώσουμε

Το ΔΝΤ μπορεί να έλαβε την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποί ζητάει νέο δάνειο, ωστόσο η πλευρά του Ταμείου επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Ιδιαίτερα λιτή ήταν η απάντηση στο ελληνικό αίτημα, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "λάβαμε την επιστολή και θα συζητήσουμε με της ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή της κυβέρνησης της Ελλάδας με την οποία ζητείται από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό νέα δανειακή διευκόλυνση.

"Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών" για το θέμα αυτό, προσέθεσε το ΔΝΤ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Χθες Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε επίσημα αίτημα στο Ταμείο για μια νέα δανειακή διευκόλυνση.

Η Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. Η έκταση της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα σαφής αφότου εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμά του το 2016.

Η εμπλοκή στην έλευση Βελκουλέσκου στην Ελλάδα

Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που μπλόκαρε την έλευση της εκπροσώπου του, Ντέλια Βελκουλέσκου στη χώρα μας, χθες και το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας ακύρωσε την αποστολή των υψηλόβαθμων ελεγκτών του στην Αθήνα. Έτσι όμως εξαντλείται άσκοπα ο χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τη λήξη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου, είτε για να δοθεί δεύτερο δάνειο-γέφυρα προς τη χώρα μας, ώστε να αποπληρωθούν τα προαναφερθέντα ομόλογα.
 
Ενδεικτική της πίεσης των δανειστών μας είναι η χθεσινή επισήμανση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών και ότι σε αυτό θα συνέβαλλε η ψήφιση ακόμα ενός πακέτου μέτρων από την ελληνική Βουλή στις αρχές Αυγούστου.
 
Πέρα από τα προαπαιτούμενα, για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να εξειδικευθεί η φόρμουλα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ το Ταμείο επιμένει σε εκ του σύνεγγυς ελέγχους στα υπουργεία, κάτι που συναντά την αντίδραση της κυβέρνησης. «Αγκάθι» φαίνεται να αποτελεί ακόμα και ο τόπος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ξένους τεχνοκράτες και την κυβέρνηση, με την τελευταία να αναζητεί  ακόμα ασφαλές καταφύγιο σε ξενοδοχεία ακόμη και  45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.

H επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η επιστολή που εστάλη προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία η Ελλάδα ζητά τη συνδρομή του ΔΝΤ για δανειακή διευκόλυνση.

Η επιστολή, με χθεσινή ημερομηνία (23 Ιουλίου) αναφέρει τα εξής:

“Αγαπητή διευθύντρια του ΔΝΤ,

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση μίας σειράς πολιτικών που θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα διατηρήσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, το σημαντικότερο, θα διανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με έναν δίκαιο τρόπο, διορθώνοντας έτσι αδικίες του παρελθόντος. Πράγματι, κάποιες από αυτές τις πολιτικές έχουν ήδη νομοθετηθεί. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν αρκετά τρίμηνα προτού η ελληνική οικονομία αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και επιστρέψει σε ένα ισχυρό και βιώσιμο μονοπάτι προς την ανάπτυξη με δικαιοσύνη και κοινωνική ενσωμάτωση.

Δεδομένων των παραπάνω, και για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε ζητήσει μία νέα τριετή δανειακή διευκόλυνση από τον ESM, που έχει κατ' αρχήν εγκριθεί και της οποίας οι όροι είναι τώρα υπό διαπραγμάτευση.

Επομένως, και σύμφωνα με το αίτημα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, όπως συγκεκριμενοποιείται στο ανακοινωθέν της, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ζητάμε μία νέα δανειακή διευκόλυνση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσβλέπουμε στη συνεχιζόμενη συνεργασία με το Ταμείο.

Ειλικρινά δικός σας,

Ευκλείδης Τσακαλώτος”.