Μετά τον Mr Blue Eyes, έρχεται η Ντέλια… “Δρακουλέσκου”

Πρώτα ήταν ο Πολ Τόμσεν, ή αλλιώς Mr Blue Eyes. Μετα ήρθε ο Ινδός γκουρού της οικονομίας ο Ρίσι Γκογιάλ και τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει στην Αθήνα μία γυναίκα. Η κομψή Ρουμάνα οικονομολόγος Ντέλια Βελκουλέσκου είναι η νέα επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα του ΔΝΤ. 

"Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια ως επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρίσι Γκογιάλ θα αντικατασταθεί από την Ντέλια Βελκουλέσκου, οικονομολόγο που "έχει εργαστεί μαζί με την ελληνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια", ανακοίνωσε ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ. 

Η μελαχροινή Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν πρόσφατα επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Σλοβενία και την Κύπρο, ενώ είχε ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα από το 2009. Ήταν μία από τις συντάκτριες του πρώτου μνημονίου και υπεύθυνη των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο που έγιναν στο δεύτερο μνημόνιο. 

Αυτή η αλλαγή φρουράς στο κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Ελλάδα πραγματοποιείται την επομένη της απόφασης της Αθήνας να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ύψους σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ στο Ταμείο. Αυτό επιτρέπει στην Αθήνα να έχει εκ νέου πρόσβαση σε δανειακά προγράμματα του ΔΝΤ.

Η νέα επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα θεωρείται έμπειρη και σκληρή τεχνοκράτης και, μετά την θητεία της στην Κύπρο, απέκτησε το παρατσούκλι "Δρακουλέσκου" - από τον όνομα της και τον... συμπατριώτη της κόμη Δράκουλα.

Κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι η μελαχρινή καλλονή με το αυστηρό καρέ, τα σκουρόχρωμα ταγέρ και τα πολύχρωμα φουλάρια “βασάνιζε” τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη κατά την παραμονή της στη Μεγαλόνησο.