Νέο τετ α τετ Στουρνάρα με τραπεζίτες την Πέμπτη

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι επιπτώσεις που θα επιφέρει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα εξεταστεί εκ νέου την Πέμπτη σε συνέντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με τους τραπεζίτες και συγκεκριμένα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες ζητούν την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε συζητήσεις με την τρόικα, για το κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί.

Αφού υπάρξει η σχετική διαβούλευση με τον κ. Στουρνάρα την Πέμπτη και την Παρασκευή οι τράπεζες θα συγκαλέσουν έκτακτα Διοικητικά Συμβούλια προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους ή μη στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Σημειώνεται ότι στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σχεδόν 17 δισ. ευρώ σε μορφή ομολόγων (ονομαστικής αξίας), με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναμένεται να μετέχουν κανονικά στη διαδικασία επαναγοράς, συναρτήσει όμως της τελικής συμμετοχής των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.