Αναζητείται δρόμος για το δάνειο – γέφυρα προς την Ελλάδα

Αισιόδοξος για την ύπαρξη συμφωνίας και την υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης - γέφυρας για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η Ισπανία δεν είναι πρόθυμη να συνάψει διμερές δάνειο με την Ελλάδα.
Στα διαδικαστικά, ανέφερε πως το δάνειο της Ελλάδας από τον ESM θα αγγίξει τα 82 με 86 δισ. ευρώ, ανεξάρτητα από το ταμείο των 50 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή της Ισπανίας θα αγγίξει το 12%. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Τα συνολικά δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα ανέρχονται σε 40-50 δισ.

Τα συνολικά δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα, την ερχόμενη τριετία, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) θα ανέλθουν μεταξύ 40-50 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το τρίτο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, εκτίμησε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ποσό των 82 έως 86 δισ. ευρώ, που αναφέρεται στη δήλωση της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί στο σύνολό του από τον ΕΜΣ, καθώς σε αυτό το ποσό συνυπολογίζονται τα δάνεια που θα συνεισφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Επιπλέον, όπως εξήγησε, εκτιμάται ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει σωστά το πρόγραμμα, θα ξανακερδίσει σταδιακή πρόσβαση στις αγορές, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μετά. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τα συνολικά δάνεια που θα προέλθουν από τον ΕΜΣ δε θα ξεπεράσουν τα 40-50 δισ. ευρώ.