Τσακαλώτος: Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να ζητήσουμε εξουσιοδότηση

“Ζητάμε την εξουσιοδότηση της Βουλής για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας στο πνεύμα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. Αυτό ζητάμε, είναι πολύ απλό. Αν και μετά το 61% του δημοψηφίσματος δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε, γιατί είχαμε πιο ισχυρή θέση, ωστόσο το θέλουμε για να γίνει ακόμα ισχυρότερη”.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις επιπτώσεις των capital controls γιατί, όπως είπε, “σε όλη τη γκάμα δεν είναι ίδια περίπτωση με την Κύπρο, και αυτό έχει μια καλή πλευρά, ότι μπορεί γρήγορα να αποκατασταθεί η ζημιά που έγινε”.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων θα έρθουν κανονικά στη Βουλή.

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πολλά από αυτά που η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους εταίρους για το χρέος θα γίνουν. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτό που είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν, δηλαδή, όλα τα SMP ομόλογα της ΕΚΤ και τα ομόλογα του ΔΝΤ να πάνε στον ESM, θα γίνει εκ των πραγμάτων. Όπως εξήγησε, "έτσι αλλάζουμε ομόλογα που είναι δύσκολα και ακανθώδη, δηλαδή, είναι ομόλογα που ξαφνικά έχεις να πληρώσεις ένα βουνό, κάτι που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε μια κυβέρνηση που έχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αυτά θα μετατραπούν σε ομόλογα του ΕSM και άρα θα είναι πιο εύκολα εξυπηρετήσιμα".

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι υπάρχει η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, και πλέον όλοι συζητάνε πως αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι "υπάρχουν στο τραπέζι πάρα πολλές λύσεις, προτάσεις για το πώς η Ελλάδα θα βοηθηθεί και σχετικά με το βραχυπρόθεσμο χρέος αλλά και για το χρέος που αλλάζει τη μορφή του το 2022".

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι "αν βγει, θα είναι μια δύσκολη συμφωνία". Και, όπως είπε, γι΄αυτό δεν υπήρξε θριαμβολογία και μετά το 61% του δημοψηφίσματος.

Αναφερόμενος στη δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι έχει θετικά, όπως ότι δεν μας ζητούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και ότι υπάρχει διαφορετική κατανομή βαρών (αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης για υψηλά εισοδήματα, αύξηση φόρου πολυτελείας, αύξηση φόρων για εφοπλιστές, μέτρα για φοροδιαφυγή με νέο νόμο. Στο ερώτημα αν αυτά κάνουν την πρόταση απόλυτα δίκαιη, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας, όμως, παράλληλα, ότι «ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει ότι κάναμε προσπάθεια». Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία η σταδιακή εφαρμογή μέτρων (π.χ. ΕΚΑΣ) ώστε να υπάρξει περιθώριο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι αλλαγές.

Αναφερόμενος στα αιτήματα που πρόβαλαν οι εταίροι μας επειδή το πρόγραμμα είναι τριετές, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ουσιαστικά μας είπαν ότι αφού είναι μεγαλύτερο το πρόγραμμα και δεν είναι ένα πρόγραμμα για να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση, πρέπει να πάρετε και καινούργια μέτρα. Σχετικά με αυτό, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι σε αυτό το πρόταγμα η κυβέρνηση έδωσε την ερμηνεία ότι πρέπει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες χρειάζεται αυτή η οικονομία και η κοινωνία. Και για αυτό στη δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης συμπεριελήφθησαν σημαντικές παρεμβάσεις όχι μόνο για τη φορολογία ή τη φοροδιαφυγή αλλά και παρεμβάσεις για τη διαφθορά και τις δημόσιες προμήθειες, όπως και σημαντικότατες παρεμβάσεις για τη δημόσιο τομέα και την αναδιάρθρωσή του.