Λαγκάρντ: Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΔΝΤ με χρέος ή χωρίς

Με ή χωρίς χρέος η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δηλώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην εφημερίδα Handelsblatt.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας για το σημερινό δημοψήφισμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε να πάρει θέση για το πώς θα διαχειριστεί το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ των Ελλήνων λέγοντας πως "η ερώτηση που μου θέτετε είναι μια γέφυρα που δεν θέλω πραγματικά να περάσω".

Στην ερώτηση "αν η Ελλάδα αποφασίσει να αφήσει το ευρώ ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ;" η κ. Λαγκάρντ απάντησε πως "το ΔΝΤ έχει 189 μέλη και η Ελλάδα είναι ένα από αυτά. Η χώρα θα παραμείνει μέλος του ΔΝΤ με χρέος ή χωρίς".

Ερωτηθείσα πώς κρίνει τη στάση του Ταμείου απέναντι στην Ελλάδα και αν τη θεωρεί σκληρή, επεσήμανε πως "το ζήτημα είναι περισσότερο περίπλοκο από όσο ακούγεται, διότι υπάρχουν δεσμεύσεις δανείων, πρέπει να γίνουν υλοποιήσεις, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετούνται".

Παραδέχτηκε πάντως ότι "από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει πολλές προσπάθειες. Έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου. Δυστυχώς, τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα έφεραν την οικονομία της χώρας πολλά βήματα πίσω".

"Το ΔΝΤ δεν καταστρατηγείται από όρους. Σίγουρα, πρέπει πάντοτε να υπάρχει δημιουργικότητα. Υπάρχει χρόνος για αυτό, Υπάρχει χρόνος για αλλαγές. Αυτή τη στιγμή μέλημά μας είναι να βρούμε λύσεις" κατέληξε η επικεφαλής του ΔΝΤ απαντώντας αν η περίπτωση της Ελλάδας δίδαξε στο Ταμείο πως έχει κάνει κάποια λάθη.