Βαρουφάκης: Ήξερα ότι οι δανειστές θα μας έκλειναν τις τράπεζες

“Όποιος λαός αξιολόγησε την αξία της ψήφου του μετρώντας τη με ευρώ, δολάρια και μάρκα δεν κράτησε για πολύ τα δικαιώματα του”, ανέφερε σε συνέντευξή του στον Alpha ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος διεμήνυσε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη το ευρώ, αλλά και το ευρώ έχει ανάγκη την Ελλάδα, και επομένως η μη επίτευξη συμφωνίας θα προκαλούσε τεράστια ζημιά και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε “σενάριο τρόμου” την πιθανότητα να διακοπεί η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος πως δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, ξεκαθαρίζοντας πως η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική από αυτήν της Κύπρου.

Ο λόγος που κατέρρευσε το κυπριακό μοντέλο είναι επειδή οι τράπεζες έπασχαν από κεφαλαιοποίηση, εξήγησε, και η Ευρώπη αποφάσισε τα χρήματα να βρεθούν από τους καταθέτες κι όχι το κράτος.

Παραδέχθηκε πάντως πως ήξερε ότι “οι δανειστές θα μας έκλειναν τις τράπεζες”, προσθέτοντας: “Θέλει αρετή και τόλμη το δημοψήφισμα... Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έχουμε εξασφαλίσει τη ρευστότητα. Τη Δευτέρα θα έχει μπει η βάση μιας συμφωνίας και η ΕΚΤ θα πράξει το καθήκον της και θα υπάρξει άνοιγμα των τραπεζών”.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν την Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες, απάντησε: “Αν μας εφοδιάσετε με ένα “όχι”, θα έχετε μια καλή συμφωνία”.