Απογοήτευση Τσίπρα για τα μέτρα των πιστωτών

Την απογοήτευση της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τις απαιτήσεις των πιστωτών για Αποθέματα λιτότητας κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας την Παρασκευή, όπως ανέφερε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχαν κατ 'ιδίαν συναντήσεις με τον κύριο Τσίπρα το μεσημέρι της Παρασκευής πριν από το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Από κοινού προέτρεψαν την Ελλάδα να αποδεχθεί μετρητά σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να επέλθει η συμφωνία το Σάββατο και να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας. "Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμικών οργάνων σε τέτοια σκληρά μέτρα", ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος .

Σταθάκης: Επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup του Σαββάτου

«Δεν είχαμε καμία ευγενική αφέλεια, ξέραμε προτού αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα έχει κυρίαρχη ιδεολογία και σκληρούς κανόνες», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο "για το κατά πόσο η Αθήνα είχε υπολογίσει σωστά την αγριότητα των διαθέσεων της άλλης πλευράς".

Κωδικοποιώντας τις βασικές διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών, ο κ. Σταθάκης είπε:

«Εμείς επιδιώκουμε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών κατά ¾ με αύξηση του μεριδίου του μεγάλου πλούτου και των επιχειρηματικών κερδών στα βάρη και κατά ¼ με περικοπές. Οι θεσμοί θέλουν την αντίστροφη αναλογία».

Ο υπουργός Οικονομίας καταλόγισε «εμφανή παλινδρόμηση» στην πλευρά των δανειστών οι οποίοι, όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων αχρήστευσαν και ακύρωσαν τις επεξεργασίες που προηγήθηκαν.

Εκτίμησε πάντως ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, στο Eurogroup του Σαββάτου. Όσο για το ποιος θα πρέπει να κάνει «βήματα πίσω», προκειμένου να βρεθεί λύση, ο κ. Σταθάκης είπε πως, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι δανειστές έχουν αυτό το περιθώριο.

Τουσκ: Game Over

Να μην υποτιμά το πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος, φέρεται να προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ντόναλντ Τουσκ, όταν άκουσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να του λέει "Game is Over" (το παιχνίδι τελείωσε) στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στον Tusk: "Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύρια ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα –μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Δεν είναι παιχνίδι".

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει προτάσεις και ότι, δυστυχώς, "οι προτάσεις των Θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ". Επεσήμανε, μάλιστα, στον Tusk ότι το κείμενο των θεσμών δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα. "Είμαι αποφασισμένος", συνέχισε, "για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, ενοποίηση ταμείων". Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο.

"Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία", είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ρέντσι: Τελική μέρα των αποφάσεων το Σάββατο

H τελική μέρα των αποφάσεων για την Ελλάδα θα είναι το Σάββατο και θα υπάρχει συμφωνία, εκτίμησε σήμερα κατά την έξοδό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

"Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να φτάσει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς", δήλωσε ο Μ. Ρέντσι. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρόσθεσε. "Εκτιμώ ότι η τελική ημέρα θα είναι το Σάββατο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία", τόνισε τέλος ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα τραβήξουν έως την Κυριακή και θα είναι οι τελευταίες

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ είπε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο πιθανόν θα τραβήξουν έως την Κυριακή και θα είναι οι τελευταίες για το θέμα αυτό.

«Έχουμε όλοι απαυδήσει. Σε μια ρεαλιστική βάση, περιμένω οι διπαραγματεύσεις να τραβήξουν έως την Κυριακή», δήλωσε.

«Είναι πραγματικά η τελευταία συνάντηση για το θέμα αυτό. Ταξιδεύουμε στις Βρυξέλλες είτε για να εγκρίνουμε μια συμφωνία…είτε, εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα μιλήσουμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες της χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης".