Σόιμπλε: Δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια. Οι τρεις Θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις προτάσεις από κοινού και να υποβάλουν κοινή πρόταση προς το Eurogroup, προκειμένου να ληφθεί απόφαση», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί απόρριψης των ελληνικών προτάσεων. Επισήμανε δε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις Βρυξέλλες. «Δεν έχω ακούσει τι γίνεται στις Βρυξέλλες. Θα συνεδριάσει το Eurogroup το βράδυ και από εκεί θα δούμε τα επόμενα βήματα», τόνισε. 

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε ότι «έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας» για να συνεχίσει: «Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. Εργαζόμαστε για αυτήν. Πηγαίνουμε με ρεαλιστικές προσδοκίες στην συνάντηση σήμερα. Η τρεις Θεσμοί έχουν δείξει με την κοινή τους θέση μία εξαιρετικά γενναιόδωρη στάση απέναντι στην Ελλάδα και υποθέτω ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να κινηθεί». 

Κληθείς να σχολίασει τις πληροφορίες που θέλουν τους τρεις θεσμούς να διαφωνούν μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τις ελληνικές προτάσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γιέγκερ, παρέπεμψε στην κοινή θέση των θεσμών, η οποία προέκυψε στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, πριν από λίγες εβδομάδες. 

«Υπήρξε η συνάντηση στην Καγκελαρία. Μετά από αυτήν οι τρεις θεσμοί ετοίμασαν μία κοινή θέση. Το μέτρο για αυτήν είναι και παραμένει η δήλωση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Αυτή την στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με την ελληνική πλευρά», σημείωσε ο κ. Γιέγκερ και πρόσθεσε ότι έχει πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ ότι θα υπάρξει μία συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς το απόγευμα. 

Ο ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος υποστήριξε πως δεν μπορεί να φανταστεί μια λύση για την Ελλάδα που δεν θα περιλαμβάνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ίδιος σημείωσε πως η ελάφρυνση χρέους δεν βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μόνο μετά από μια συμφωνία στο μεταρρυθμιστικό πακέτο μπορεί να γίνει συζήτηση για την χρηματοδότηση της Ελλάδας και την ελάφρυνση χρέους. 

«Οι θεσμοί συνεργάζονται. Στο τέλος μπορεί να υπάρξει μόνο λύση, την οποία συμμερίζονται και οι τρεις Θεσμοί και αυτό ισχύει ειδικά για το ΔΝΤ», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε.