Γκάμπριελ: Να μη σπάσει η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα υπερψηφίσουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα μόνο εφόσον οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκριθούν προηγουμένως επίσημα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο πρόεδρος της CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του προεδρείου του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild.

Το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει για “κάποια χαρτιά”, αλλά μόνο για νομοθετικά κείμενα, φέρεται να δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ.

Την ίδια στιγμή, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποιούσε ότι “για την Ευρώπη θα ήταν, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, άσχημο εάν έσπαγε η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι”, κάνοντας λόγο για εφικτή συμφωνία, εφόσον οι προτάσεις εξοικονόμησης της Αθήνας είναι στέρεες.

Οι Έλληνες δεν πρέπει να πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα δεχθεί τα πάντα στις διαπραγματεύσεις από φόβο για ένα Grexit, δήλωσε ωστόσο ο κ. Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εταιρεία της Στουτγκάρδης και επανέλαβε ότι “ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη θα επιτρέψουν να εκβιαστούν”.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης υποστήριξε ότι δεν θα έφερνε αποτέλεσμα, “εάν την επόμενη μέρα είχαμε δημιουργία νέων χρεών”.