Reuters: Το ελληνικό παράδοξο με τις συντάξεις

“Ένα ελληνικό παράδοξο: Πολλοί ηλικιωμένοι είναι απένταροι, παρά τις δαπανηρές συντάξεις”, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters, στο οποίο αναλύεται αυτό ακριβώς: το πώς δηλαδή ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που οι δανειστές θεωρούν “υπερβολικά γενναιόδωρο” παράγει συντάξεις κοντά ή και κάτω από το όριο της φτώχειας.

“Πέντε χρόνια πολιτικών λιτότητας, επιβεβλημένων με την παρότρυνση των δανειστών, έχουν μετατρέψει μία ύφεση σε πλήρη οικονομική κρίση, και επιμένουν να ζητούν κι άλλο”, αναφέρει το άρθρο, αναφερόμενο στις απαιτήσεις των εταίρων για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τις οποίες απορρίπτει η Αθήνα και αυτό είναι ένα από τα ουσιαστικότερα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, οι πληρωμές συντάξεων αποτελούν σήμερα περίπου το 16% του ελληνικού ΑΕΠ, όταν το 2012 ήταν στο 17,5% - κι όμως, οι δανειστές θεωρούν το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας υπερβολικά γενναιόδωρο. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων δηλώνει στο Reuters ότι οι μισθοί και οι συντάξεις μαζί αποτελούν το 80% της πρωτογενούς δαπάνης του κράτους, χωρίς να υπολογιστούν οι δαπάνες για την αποπληρωμή του χρέους. “Το υπόλοιπο 20% ήδη έχει κοπεί μέχρι το κόκαλο, πραγματικά σε υπερβολικό βαθμό”, υποστηρίζει. “Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν μολύβια να γράψουν, κτίρια που χρειάζονται συντήρηση καταρρέουν. Δεν είναι εφικτό να γίνουν τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα χωρίς να δουλέψουμε στους μισθούς και τις συντάξεις”.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, πολλοί Έλληνες, ειδικά δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να πάρουν πρόωρη σύνταξη. Αναφέρεται μάλιστα ως παράδειγμα η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, πρώην τραπεζική υπάλληλο με τρία παιδιά, η οποία πέρυσι σε ηλικία 51 ετών αιτήθηκε πρόωρη σύνταξη.

“Η κρατική δαπάνη της Ελλάδας για συντάξεις είναι τρεις φορές μεγαλύτερη αναλογικά από αυτήν της Γερμανίας, και οι επικριτές κατηγορούν την Ελλάδα ότι θέλει μία εύκολη ζωή με τα λεφτά κάποιου άλλου”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως αυτή η “εύκολη ζωή” είναι μάλλον σχήμα λόγου. Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η μέση σύνταξη σήμερα ανέρχεται στα 833 ευρώ το μήνα, από 1.350 ευρώ το 2009, ενώ το 45% των συνταξιούχων λαμβάνουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας (665 ευρώ), την ώρα που λόγω της υψηλής ανεργίας πολλοί είναι αυτοί που βασίζονται στις συντάξεις των γονιών και των παππούδων τους για να επιβιώσουν.

Όπως αναφέρει το Reuters, αν η κυβέρνηση υποχωρήσει στο θέμα των συντάξεων, είναι πιθανό η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές ή δημοψήφισμα. “Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετώπισαν το πρόβλημα. Οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 27% μεσοσταθμικά μεταξύ του 2010 και του 2014 και κατά 50% για τους πιο προνομιούχους. Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά δύο χρόνια το 2013 και η Ελλάδα έχει εκφράσει προθυμία να περιορίσει περαιτέρω τα προνόμια για πρόωρη συνταξιοδότηση”, προστίθεται.