Reuters: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της ρευστότητας μέσω του ELA

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο να κόψουν την έκτακτη παροχή ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες οι κεντρικοί τραπεζίτες, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, όπως αναφέρει δημοσίευμά του Reuters.

"Εφ 'όσον η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία θα ήταν τρελο η ΕΚΤ να αποσύρει τον ELA", δήλωσε ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με τις συζητήσεις στο πρακτορείο.

"Εάν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση, όλα θα αλλάξουν. Θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να εγκρίνει τη χρηματοδότηση με εγγύηση έναν οφειλέτη που έχει χρεοκοπήσει" πρόσθεσε.

Φοβούμενη ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει εκτός Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει οικονομική στήριξη προσπαθώντας να την κρατήσει εντός ευρώ, αλλά ένα Grexit θα έδινε μια νέα τροπή στα γεγονότα, σχολιάζει το Reuters.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και επικαλείται το πρακτορείο, "όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και υπάρχει κάποια ελπίδα για συμφωνία, τότε θα ήταν τρελό για την ΕΚΤ να αποσύρει τον ELA. Αν όμως η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, τότε όλα αλλάζουν. Θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να εγκρίνει χρηματοδότηση με ενέχυρα ενός δανειολήπτη σε χρεοκοπία".

Αλλοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το ελληνικό ζήτημα αναφέρουν στο Reuters, ότι "είναι θέμα χρόνου να κοπεί ο ELA και να επιβληθούν capital controls".