Νουαγέ: Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της μερικές μέρες για συμφωνία

Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, αυτό δεν θα προκαλούσε πρόβλημα τόσο στη νομισματική ένωση, όσο στην ίδια τη χώρα, επανέλαβε σήμερα ο Κριστιάν Νουαγέ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας σε εκδήλωση οικονομικού ενδιαφέροντος στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Η Ελλάδα έχει ρεαλιστικά στη διάθεσή της "μερικές ημέρες" για να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, υπογράμμισε ο Νουαγέ μιλώντας σε δημοσιογράφους, καθώς η όποια συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από πολλά κοινοβούλια κρατών-μελών της ΕΕ. Είναι εξαιρετικά επείγον επομένως η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία, συνέχισε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.

"Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα για την ίδια την Ελλάδα", είπε ο Νουαγέ, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι τόσο το χρέος, όσο η επανεκκίνηση της οικονομίας, και αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις και να μην αρθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί ήδη.

Αναφερόμενος εξάλλου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Νουαγέ έκρινε ότι "μοιάζει να δουλεύει", καθώς "οι προοπτικές φέτος για την ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερες. Αναμένουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης 1 - 1,5%". Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε ταχύτερη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που μέχρι τώρα, όπως υποστήριξε, προωθούνται με βραδύτητα και είναι άτολμες.