Τελικά δεν… πληρώσαμε: Πακέτο οι δόσεις προς το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου

Αίτημα για ομαδοποίηση και των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε αυτές να αποπληρωθούν όλες μαζί στο τέλος του μήνα, υπέβαλε στο ΔΝΤ η Τράπεζα της Ελλάδος, ένα είτημα που έγινε δεκτό από το Ταμείο, όπως είχε προαναγγελθεί.

“Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τον Ράις, βάσει μιας απόφασης η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών τους προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν διοικητικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι, βάσει του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει αυτόν τον μήνα συνολικά τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ: 300 εκατ. ευρώ αύριο 5 Ιουνίου, 350 εκατ. ευρώ στις 12 Ιουνίου, 560 εκατ. ευρώ στις 16 Ιουνίου και 350 εκατ. ευρώ στις 19 Ιουνίου.