Μέρκελ: Δουλεύουμε εντατικά για τη συμφωνία

Οι διεθνείς πιστωτές εργάζονται εντατικά με την Ελλάδα για να επιτευχθεί μια συμφωνία αυτό το μήνα και να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα για να αποπληρώσει δάνεια, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

"Όλη η δουλειά που κάνουμε έχει στόχο να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας στο συμφωνηθέν χρονικό πλαίσιο. Εργαζόμαστε εντατικά γι' αυτό", δήλωσε η Μέρκελ, όταν ερωτήθηκε αν θα δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος πέραν του τέλους Ιουνίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για άμεση επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε: “Απέχουμε μερικές ώρες από μια πιθανή διευθέτηση”.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τόνισε πάντως ότι “αν ζητηθούν πάρα πολλά από την Ελλάδα, αυτό θα εμποδίσει την επιστροφή στην ανάπτυξη”, αλλά “εάν δεν ζητηθεί τίποτε ή δεν ζητηθούν αρκετά, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης”.

Αισιόδοξος όμως δήλωσε και παράγοντας της Ευρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα καθορίσει τον τρόπο εργασίας για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι από τη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδέχεται να οριστεί και η ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες, Ελλάδα και θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), εκτιμώντας, ωστόσο, ότι δεν είναι πιθανό να συγκληθεί Eurogroup εντός της εβδομάδας.